- 0 kr
Så här använder du en rakkniv på bästa sätt!
Strigla! När du ska använda din rakkniv med fast blad ska du alltid börja och avsluta med att strigla kniven. Innan du rakar dig hjälper striglingen till att värma upp och polera eggen på kniven så att den glider lätt mot huden och har en jämn och vass egg.
Strigligen görs i två steg, först på den grova sidan av strigeln, sedan med finish på den finare lädersidan. Efter rakningen är detta viktigt för att ta bort eventuella tvål och smutsrester.
Eggen på en rakkniv är väldigt ömtålig och kan lätt skadas om den stöts mot hårda föremål eller om man striglar den för slarvigt. Det är vanligt att nybörjare striglar så hårt att man rundar eggen. Börja med lätt hand och låg vinkel på bladet och dra hellre sakta och stadigt än för fort. Fokus ligger på kvalité, inte snabbhet!
När du rakar dig med din kniv är det viktigt att du inte pressar den mot huden, låt istället vikten av ditt verktyg göra jobbet. Det är lätt att skära sig med en vass kniv i tunn hud, så var aktsam!
Sträck gärna huden så att du får den så slät som möjligt och njut av ljudet när ditt skägg får ge vika till den skarpa eggen. Lätt och följsam, stadig på handen så kommer du att bemästra denna teknik inom kort och få den bästa rakningen en man kan erhålla.
När du är klar med din rakning så ska kniven striglas och torkas av med en handduk, det är viktigt att kniven inte är fuktig och att den förvaras på ett torrt ställe (inte badrummet) undvik dock att torka eggen med handduken. Det finns även speciell olja som man kan använda för att skydda kniven mot ytrost som främst förekommer på karbonstål. Doppar man kniven i lite olja så skyddar det utmärkt mot alla former av oxideringsangrepp. Ha gärna ett läderfodral som skyddar din kniv mot fukt och stötar.
Se våra produkter här: